27 Deco Bilik Tidur Kecil Simple, Ringkas dan Minimalis

276 View
deco bilik tidur kecil simple

Deco Bilik Tidur Kecil Simple – Reka bentuk bilik tidur yang sempit memberikan pilihan yang menarik untuk mengubah ruang sempit menjadi lebih selesa dan bagus.


Mungkin ada sedikit perasaan kecewa kerana tidak mempunyai bilik yang besar. Namun, sebenarnya perkara yang paling penting ialah faedah dan kemudahan.


Dengan bilik tidur yang sempit, anda akan lebih menjimatkan kerana tidak mungkin membeli perabot atau hiasan yang tidak berguna. Jadi, alihkan fokus untuk meningkatkan keselesaan.


Sesetengah idea reka bentuk boleh membantu anda menyusun, membaiki atau mengubah suai bilik tidur anda. Anda boleh memaksimumkan kawasan dinding sebagai kawasan simpanan. Pilih juga warna putih atau terang supaya nampak lebih cerah dan lebar.


Perkara yang paling penting dalam reka bentuk bilik tidur yang sempit adalah untuk memaksimumkan pencahayaan, supaya suasana menjadi lebih selesa dan lega.


27 Deco Bilik Tidur Kecil Simple

1. Reka Bentuk Bilik Tidur Kecil Saiz 2×2

Reka Bentuk Bilik Tidur Kecil Saiz 2×2

Saiz bilik 2 × 2 meter persegi memang sempit. Namun, sebagai tempat berehat saiznya boleh dikatakan betul dan tidak menjadi masalah.


Selagi penghuni berasa selesa dan boleh tidur dengan lena, maka faedahnya telah dipermudahkan dengan baik.


Sebagai petua, memasang tingkap bersaiz sederhana boleh menjadi cara untuk memaksimumkan pencahayaan semula jadi. Selain cerah, tingkap juga dapat mengekalkan peredaran udara di dalam bilik supaya kekal selesa untuk penghuni.


2. Rekaan Bilik Tidur Sempit Korea

Rekaan Bilik Tidur Sempit Korea

Bilik tidur gaya Korea berikut sesuai untuk golongan milenial yang sukakan gaya minimalis dan sejuk. Kombinasi warna yang ringkas memberi kesan kontemporari dan sesuai dengan minat golongan muda.


Bukan sahaja sejuk, semua aktiviti di dalam bilik juga mesti disokong dengan baik melalui pencahayaan dan peralatan sedia ada.


Seperti meletakkan karpet yang boleh digunakan sebagai tempat yang selesa untuk belajar atau melepak bersama rakan-rakan.


3. Reka Bentuk Bilik Tidur Kanak-kanak dengan Mural Dinding

Reka Bentuk Bilik Tidur Kanak-kanak dengan Mural Dinding

Bilik kanak-kanak memang sinonim dengan suasana yang ceria dan berwarna-warni. Supaya nampak menarik dan merangsang kreativiti si kecil.


Jika anda mempunyai anak lelaki, bilik tidur dengan suasana biru boleh menjadi pilihan. Selain seiras dengan budak biru, ia juga membawa ketenangan kepada mereka yang melihatnya.


Jika anda mempunyai anak perempuan, gunakan merah jambu sebagai warna utama. Dijamin si manja anda akan berasa gembira dan selesa berada di dalam biliknya.


4. Reka Bentuk Bilik Tidur Pangsapuri Sempit

Reka Bentuk Bilik Tidur Pangsapuri Sempit

Apartmen mempunyai ruang yang terhad. Oleh itu, adalah sangat penting untuk mengatur setiap bilik dengan cekap dan berkesan.


Bukan sahaja dari segi fungsi, nilai estetika juga perlu diambil kira supaya aktiviti tidur anda lebih berkualiti.


Ruang penyimpanan di dalam bilik juga direka untuk muat dan tidak mengambil banyak ruang. Menggunakan rak penyimpanan di dinding dan di bawah tilam boleh menjadi pilihan yang bagus untuk menjimatkan ruang.


5. Reka Bentuk Bilik Tidur Kecil di Loteng

Reka Bentuk Bilik Tidur Kecil di Loteng

Ternyata kawasan loteng rumah juga boleh diubah menjadi katil yang menarik perhatian dan selesa untuk digunakan. Kesan elegan dan natural dirasai dalam reka bentuk bilik tidur minimalis di atas.


Terima kasih kepada pereka bilik di atas, yang telah memberi inspirasi kepada reka bentuk bilik tidur minimalis di loteng.


Pereka bilik menggunakan bumbung kaca sebagai tingkap untuk menyelesaikan masalah pencahayaan. Menjadi menarik untuk tidur sambil merenung langit malam yang bertaburan bintang. Lihat juga: design bilik tidur remaja perempuan simple.


6. Rekaan Bilik Tidur Sempit Hitam Putih

Rekaan Bilik Tidur Sempit Hitam Putih

Bilik tidur mungkin mempunyai rupa yang ringkas. Malah sebagai tempat berehat selepas beraktiviti, fungsi perasaan selesa dan menenangkan amat penting untuk dimiliki.


Bayangkan saja berapa kosnya jika kita ingin mencipta bilik tidur yang kelihatan mewah dengan dalaman yang tersergam indah. Tak salah kalau ada bilik tidur macam tu.


Tetapi ternyata jika kita fokus untuk meningkatkan keselesaan dan keindahan bilik, ia tidak memerlukan kos yang tinggi.


Sebagai contoh, imej di atas dengan kombinasi warna hitam dan putih boleh mewujudkan suasana maskulin dan elegan.


7. Reka Bentuk Bilik Tidur dengan Dinding dan Siling Kayu

Reka Bentuk Bilik Tidur dengan Dinding dan Siling Kayu

Motif kayu asli mempunyai bentuk yang unik, sehingga tidak ada persamaan antara satu papan kayu dengan yang lain. Ini adalah salah satu keunikan bahan kayu.


Dengan mengetengahkan motif kayu asli, kita dapat mewujudkan suasana bilik tidur yang eksklusif dan lain daripada yang lain.


Bilik tidur di atas bersaiz kecil dan sangat sesuai dengan saiz tilam sedia ada. Jadi tidak ada penghalang dan pintu yang memisahkannya dengan bilik lain.


Sebagai pembahagi bilik digunakan warna dinding dan siling dengan motif kayu. Supaya bilik itu kelihatan berasingan walaupun tiada dinding atau pintu yang memisahkannya.


8. Rekaan Bilik Tidur Sempit dan Minimalis

Rekaan Bilik Tidur Sempit dan Minimalis

Reka bentuk bilik tidur sempit yang menarik dengan dominasi warna putih. Walaupun kecil, ia kelihatan luas dengan hiasan yang tidak banyak.


Dinding dan siling putih boleh memantulkan cahaya yang masuk melalui tingkap. Supaya pencahayaan semulajadi dapat dimaksimumkan dengan baik.


Kita dapat merasakan suasana yang bersih dan minimalis apabila melihat idea bilik tidur yang sempit di atas. Adakah anda berasa terinspirasi dan ingin mencubanya?


9. Bilik Tidur Dihiasi Penuh Tumbuhan

Bilik Tidur Dihiasi Penuh Tumbuhan

Pemilik bilik tidur di atas mesti sangat menyukai tumbuhan. Supaya ia menjadikan bilik tidur kelihatan seperti taman.


Jika anda menyalin reka bentuk di atas, terdapat beberapa petua yang perlu diingat.


Pertama, pastikan bilik tidur anda mendapat cahaya matahari yang mencukupi supaya tumbuhan mendapat cahaya yang mencukupi untuk berfotosintesis.


Kedua, pilih tumbuhan yang mudah dijaga dan difahami caranya. Kerana sudah tentu anda tidak mahu tanaman hiasan kegemaran anda layu dan mati.


Ketiga, jangan lupa untuk membersihkan bilik anda kerana sudah tentu ia mudah kotor kerana terdapat banyak tumbuhan di dalamnya. Ia mungkin daripada tanah yang jatuh, daun yang gugur, atau serangga yang masuk bersama tumbuhan.


10. Bilik Tidur Putih Kelabu untuk Remaja

Bilik Tidur Putih Kelabu untuk Remaja

Semasa kami remaja, sebagai satu bentuk pendidikan kami membuat bilik peribadi untuknya. Selain menjaga privasi, memiliki bilik tidur sendiri akan melatih tanggungjawabnya.


Namun, apakah reka bentuk bilik tidur yang dia inginkan? Untuk mengetahui kita boleh bertanya terus kepadanya. Dari situ, ia boleh menjadi asas untuk mencari idea bilik tidur mengikut citarasa anak anda.


Contoh bilik tidur di atas, boleh menjadi inspirasi dalam mereka bentuk bilik tidur mengikut kehendaknya.


11. Rekaan Bilik Tidur Sempit Romantik

Rekaan Bilik Tidur Sempit Romantik

Jika sudah berumah tangga, menjaga keharmonian rumah tangga amat penting dilakukan. Salah satu caranya ialah dengan menghias bilik tidur supaya lebih romantik.


Saiz bilik tidur yang sempit tidak menjadi masalah. Inspirasi bilik tidur di atas adalah contoh mewujudkan suasana romantis dalam bilik tidur yang sempit.


Sebagai petua, menambah bunga mawar sebagai hiasan boleh membangkitkan suasana romantik di dalam bilik. Anda juga boleh membingkai foto detik bersama pasangan anda.


12. Rekaan Bilik Tidur Sempit yang Mudah

Rekaan Bilik Tidur Sempit yang Mudah

Kadang-kadang seseorang suka rupa bilik tidur yang ringkas. Walaupun pada pandangan orang lain ia kelihatan kaku dan membosankan.


Sebagai contoh, bilik tidur di atas yang hanya menggunakan hiasan daripada benang bulu diletakkan di dinding berhampiran bantal. Aksen tambahan juga diberikan pada bantal dan permaidani yang mempunyai warna yang menyerlah.


Suasana yang bersih dan kemas diwujudkan supaya penduduk dapat berehat dengan selesa dan nyenyak.


13. Bilik Tidur Kecil Tanpa Tingkap

Bilik Tidur Kecil Tanpa Tingkap

Satu lagi bilik tidur direka tanpa menggunakan pintu atau parapet. Dalam gambar itu juga kita dapat melihat bahawa tidak ada aksen pada dinding yang membezakan bilik tidur dengan bilik lain.


Reka bentuk bilik tidur yang sangat ringkas dan mudah ditiru.


Sebagai hiasan diletakkan rak kecil di dinding belakang untuk meletakkan lilin, tumbuh-tumbuhan, lampu bacaan.


Yang menariknya, sebenarnya katil ini boleh disorok supaya bilik itu boleh dijadikan tempat belajar.


14. Rekaan Bilik Tidur Sempit Nampak Luas

Rekaan Bilik Tidur Sempit Nampak Luas

Bilik tidur sempit berikut kelihatan luas berkat permainan warna di dinding. Dinding belakang ditutup dengan kertas dinding merah atau lebih gelap daripada dinding lain.


Terima kasih kepada kombinasi warna, bilik kelihatan lebih panjang.


Di samping itu, siling yang tinggi menjadikan bilik kelihatan luas. Supaya bahagian atas katil juga boleh digunakan untuk meletakkan almari simpanan.


Pencahayaan yang baik juga memainkan peranan penting dalam penampilan bilik.


15. Rekaan Bilik Tidur Unik di Ruang Sempit

Rekaan Bilik Tidur Unik di Ruang Sempit

Reka bentuk bilik tidur yang unik dalam gaya desa. Suasana desa tradisional dapat dirasai berkat dinding bercorak bata dan katil kayu.


Hiasan dinding yang digunakan juga padan dengan tema desa. Hiasan dinding kayu dan tumbuhan membangkitkan rasa semula jadi.


Walaupun dibina dalam gaya desa , bilik ini kelihatan sejuk dan elegan. Hiasan candelier dengan bentuk yang unik antara puncanya.


Warna cerah linen katil juga mengimbangi nuansa gelap bahan kayu.


16. Bilik Tidur Kanak-Kanak Ceria

Bilik Tidur Kanak-Kanak Ceria

Reka bentuk dalaman bilik tidur kanak-kanak pastinya tidak boleh disamakan dengan bilik dewasa. Ia memerlukan hiasan perayaan supaya suasana kelihatan ceria.


Bilik tidur yang berwarna-warni sesuai untuk kanak-kanak. Kerana warna yang terang dapat mewujudkan suasana yang ceria.


Tetapi, jangan lupa untuk memberi perhatian kepada faktor keselesaan. kerana anak-anak memerlukan rehat yang secukupnya setelah penat bermain seharian.


17. Rekaan Bilik Tidur Sempit Warna Kelabu

Rekaan Bilik Tidur Sempit Warna Kelabu

Warna kelabu boleh menjadikan bilik kelihatan elegan. bila tengok bilik ni cuma muat satu katil. Tiada almari atau perabot lain di dalamnya.


Mungkin idea bilik seperti ini sesuai untuk bilik tetamu yang tidak memerlukan ruang simpanan. Satu katil dan tilam selesa dan cukup lembut untuk berehat.


Perlu juga diperhatikan bahawa terdapat pengudaraan yang mencukupi supaya bilik tidak pengap dan gelap.


18. Reka Bentuk Bilik Tidur Sempit Hijau

Reka Bentuk Bilik Tidur Sempit Hijau

Mempunyai bilik tidur sempit yang selesa tidak mustahil. Terutama dalam era moden ini, banyak inovasi telah dibuat untuk membuat perabot praktikal.


Tengok gambar di atas, bilik tidur menggunakan katil yang dilekap di dinding dan boleh dilipat. Jadi ia boleh menjimatkan ruang dan disembunyikan apabila tidak diperlukan.


Hijau ditambah untuk menjadikan bilik sempit kelihatan segar dan unik.


19. Rekaan Bilik Tidur Sempit Berwarna Ungu

Rekaan Bilik Tidur Sempit Berwarna Ungu

Memilih warna cat yang sesuai untuk bilik tidur boleh menjadikan bilik selesa kerana ia sesuai dengan pilihan pemilik.


Warna ungu sesuai untuk mencipta bilik tidur yang elegan dan cantik. Warna ini biasanya sesuai untuk bilik tidur perempuan.


Anda boleh memilih warna ungu gelap yang sesuai dengan kelabu. Jika anda mahukan penampilan yang lebih lembut, pilih warna ungu terang.


20. Model Siling Bilik Tidur Mewah Saiz Kecil

Model Siling Bilik Tidur Mewah Saiz Kecil

Reka bentuk siling bilik tidur boleh menjadikan bilik kelihatan mewah dan moden. Contohnya, gambar di atas menggunakan siling berbentuk U.


Selain siling, gabungan warna dan lampu kuning mampu membuatkan suasana nampak mewah dan megah. Siapa sangka ruang sempit ini boleh diubah menjadi bilik yang mengagumkan.


Sebagai petua, menambah kaca besar boleh mencipta ilusi, jadi bilik kelihatan luas. Sebagai contoh, pintu almari yang diperbuat daripada kaca boleh menjadi inspirasi.


21. Kertas Dinding Bergelombang untuk Bilik Tidur Sempit

Kertas Dinding Bergelombang untuk Bilik Tidur Sempit

Pilihan kertas dinding dengan warna hitam putih serta motif unik menjadikan suasana lebih dinamik namun tetap anggun.


Bilik ini direka untuk kanak-kanak lelaki yang suka dinosaur. Jadi lukisan dinasour dipasang.


Kerana ia adalah bilik tidur kanak-kanak, menambah hiasan berwarna-warni adalah penting. Jadikan suasana lebih berwarna.


22. Kertas Dinding Tumbuhan Hitam dan Putih untuk Bilik Tidur

Kertas Dinding Tumbuhan Hitam dan Putih untuk Bilik Tidur

Menggunakan katil single dan motif bunga pada kertas dinding menunjukkan bilik ini direka untuk wanita muda.


Katil yang diletakkan berhampiran tingkap akan menawarkan pemandangan luar yang santai.


Selain itu, reka bentuk katil rotan ini juga kelihatan unik. Reka bentuk yang menggambarkan keperibadian pemilik yang sukakan penampilan semula jadi.


23. Rekaan Bilik Tidur Sempit Lantai Hitam Putih

Rekaan Bilik Tidur Sempit Lantai Hitam Putih

Reka bentuk bilik yang satu ini memang nampak gelap kerana didominasi warna hitam. Dinding belakang dicat hitam. Lantai dalam bilik itu juga menggunakan jubin hitam dan kelabu.


Walaupun kelihatan gelap, kombinasi warna pada dinding menimbulkan ilusi bahawa bilik ini kelihatan memanjang.


Hitam juga boleh membuatkan tidur anda lebih lena kerana bilik akan kelihatan redup. Kerana kurang cahaya, lebih baik kualiti tidur.


24. Reka Bentuk Bilik Tidur Sempit Gaya Scandinavia

Reka Bentuk Bilik Tidur Sempit Gaya Scandinavia

Reka bentuk bilik tidur Scandinavia sememangnya sangat popular di kalangan penggiat reka bentuk dalaman. Penampilan minimalis dan kecekapan bilik adalah tarikan utama.


Bilik yang sempit pun nampak luas kerana menggunakan warna putih. Malah tilamnya putih.


Untuk menampakkan kontras, lantai biliknya menggunakan motif kayu kelabu


25. Reka Bentuk Bilik Tidur Sempit Tetapi Elegan

Reka Bentuk Bilik Tidur Sempit Tetapi Elegan

Walaupun reka bentuk bilik tidur sangat ringkas, ia mempunyai penampilan yang elegan. Ini berkat pemilihan warna dan kelengkapan yang kelihatan eksklusif.


Memasang langsir yang merentang dari siling ke lantai, lampu sorot untuk hiasan dan lantai palet kayu adalah beberapa perkara yang menjadikannya kelihatan elegan.


Untuk menjadikannya kelihatan lebih hidup, aksen hijau diberikan melalui pasu tumbuhan di sudut bilik.


26. Bilik Tidur Perempuan Comel dan Manis

Bilik Tidur Perempuan Comel dan Manis

Bilik tidur perempuan biasanya direka dengan warna terang atau lembut. Seperti putih dan merah jambu.


Jangan lupa juga mempertimbangkan keperluan gadis muda yang suka bersolek. Jadi sediakan juga meja solek atau sekurang-kurangnya cermin besar untuk membantu dia kelihatan cantik.


Letakkan juga beberapa anak patung comel untuk memaniskan paparan. Hiasan yang cantik dan comel juga boleh diletakkan di rak atau ditampal di dinding


27. Reka Bentuk Bilik Tidur Kecil dengan Katil 2 Tingkat

Reka Bentuk Bilik Tidur Kecil dengan Katil 2 Tingkat

Satu idea untuk mengatasi bilik sempit ialah membina katil dua tingkat. Bahagian atas adalah untuk tidur, manakala bahagian bawah untuk meja belajar dan almari.


Penyelesaian reka bentuk bilik tidur yang sempit ini sesuai untuk bilik asrama atau remaja. Kerana ia akan menjadi sangat berbahaya jika bilik tidur kanak-kanak direka seperti ini.

Ini akan meninggalkan banyak ruang untuk berkumpul atau mengadakan kumpulan belajar. Pandai sangat reka bentuk bilik tidur sempit kan?


Carian Berkaitan dengan deco bilik tidur kecil simple, deco bilik tidur kecil simple tanpa katil, sempit deco bilik tidur ikea simple, susun atur deco bilik tidur kecil simple.

 

Check out other designs directly from your cellphone via WhatsApp Channel: https://whatsapp.com/channel/0029VaASACYFXUuYULZWe939.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *